NPS meten

NPS (Net Promoter Score) is een benchmarktool voor het meten van de klanttevredenheid. De NPS meten is eigenlijk een versimpelde vorm van een klanttevredenheidsonderzoek. Je meet de NPS score namelijk door het stellen van één eenvoudige vraag:

In welke mate zou u bedrijf/merk/product X aanraden aan vrienden/kennissen/collega's?

Wat is een NPS meting?

De NPS meting is een krachtige tool die jouw bedrijf helpt om waardevolle inzichten te krijgen in de klanttevredenheid en klantloyaliteit. Het is een meetinstrument dat gebruikt wordt om te bepalen hoe waarschijnlijk het is dat klanten jouw bedrijf zouden aanbevelen.

De NPS heeft een waarde tussen -100 en 100. Een hoge NPS duidt op tevreden en loyale klanten, terwijl een lage NPS kan duiden op ontevredenheid en daarmee een verhoogd risico op het verliezen van klanten. 

Voordelen NPS meting

Het uitvoeren van een NPS meting heeft verschillende voordelen. Een NPS is vaak korter en eenvoudiger dan een klanttevredenheidsonderzoek. Met een NPS meting kun je op basis van een korte evaluatie-enquête het volledige proces meten. Vier andere voordelen van een NPS meting zijn:

  1. Klantinzicht: Het geeft inzicht in de tevredenheid en loyaliteit van jouw klanten, wat essentieel is om te begrijpen hoe jouw bedrijf wordt ervaren.
  2. Focus op klantbehoud: Door detractors (respondenten die een lage score afgeven) te identificeren, kun je gerichte maatregelen nemen om de klanttevredenheid te verbeteren en klantverloop te verminderen.
  3. Groei stimuleren: Een hoge NPS betekent dat er enthousiaste klanten zijn die jouw merk promoten. Dit zorgt voor meer mond-tot-mondreclame en uiteindelijk nieuwe klanten.
  4. Benchmarking: De NPS kan als benchmark dienen om de prestaties in de loop van de tijd te volgen en te vergelijken met andere bedrijven binnen jouw sector.

Hoe werkt het?

Bij een NPS meting stellen wij eenvoudige vragen aan jouw klanten. Alle vragen zijn cijfer vragen: “Op een schaal van 0 tot 10, hoe waarschijnlijk is het dat u ons zou aanbevelen aan een vriend of collega?” Op basis van hun antwoorden worden klanten onderverdeeld in drie categorieën:

1. Promotors (9-10)

Dit zijn enthousiaste klanten die jouw bedrijf actief zouden aanbevelen aan anderen.

2. Passives (7-8)

Passieve klanten zijn tevreden, maar niet erg loyaal. Ze zouden jouw bedrijf niet actief aanbevelen, maar ook niet negatief spreken over hun ervaringen.

3. Detractors (0-6)

Detractors zijn ontevreden klanten die het risico lopen negatief te praten over jouw bedrijf en mogelijk overstappen naar een concurrent.

NPS meten

De onderzoekers van Onderzoekdoen.nl nemen jou mee in het gehele proces. Aan de hand van een aantal vaste stappen zorgen wij ervoor dat het optimale resultaat behaald kan worden met de NPS-meting:

1. Elementen bepalen

Eerst bepalen we welke elementen uit het klantproces we gaan meten. Denk hierbij aan zaken als de aankoopervaring, product- of dienstkwaliteit, klantenservice, informatievoorziening en de algemene tevredenheid.

2. Gebruikers uitnodigen

Na het bepalen van de juiste elementen, gaan we de gebruikers uitnodigen om deel te nemen aan het onderzoek.

3. Resultaten analyseren

De verzamelde data wordt door onze onderzoekers geanalyseerd. Zij kijken hierbij naar opvallende resultaten en presenteren deze in een overzichtelijke presentatie. De resultaten kunnen opgedeeld worden per business unit, per periode en eventueel per benchmark.

4. Klantbeleving optimaliseren

Pas de verkregen inzichten toe om de klantbeleving bij jouw bedrijf of organisatie te optimaliseren. Je kunt bijvoorbeeld allereerst kijken naar de feedback van de detractors en daar verbeteringen in aanbrengen.

Liever zelfstandig een NPS meting uitvoeren? Maak dan gebruik van onze enquêtetool.  

NPS score berekenen

Wanneer je start met het meten van de NPS krijg je een begin score. Vervolgens kan je de organisatie gaan bijsturen om opnieuw de NPS te meten. Dit met als doel de groep "criticasters" zo klein mogelijk te krijgen en de groep "promotors" zo groot mogelijk.

Wanneer je klaar bent met het meten van de NPS kan je een NPS score berekenen, je kunt hiervoor de volgende formule gebruiken:

NPS score = % promoters - %criticasters

NPS meten met de klantmonitor van Onderzoekdoen.nl

Continu NPS meten levert waardevolle inzichten op om een klantgerichte organisatie te ontwikkelen.

Met de klantmonitor van Onderzoekdoen.nl kan je eenvoudig de NPS meten van jouw organisatie. Dit werkt als volgt:

  1. Samen configureren we het NPS onderzoek, hiermee bepalen we op welke punten in de customer journey we de NPS gaan meten.
  2. De NPS-resultaten worden volledig geautomatiseerd verzameld. In geval van een onvoldoende wordt er direct een brandmelding verstuurd. Zodat er direct ingespeeld kan worden op deze NPS score.
  3. De score van de NPS-metingen is continu inzichtelijk.
  4. Met behulp van de aangeleverde (diepte) analyses van de resultaten, kun je de organisatie verbeteren.

Onze gespecialiseerde onderzoekers voeren dit onderzoek graag voor je uit. Wil je graag meer informatie en een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Meer informatie?

Ervaar zelf hoe een NPS meting jou waardevolle inzichten kan geven.

Een selectie van onze tevreden klanten:

FAQ

Bekijk hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat is de doorlooptijd van een onderzoek?

Een onderzoek is opgedeeld in drie fases. Fase 1 (opstellen onderzoek) en Fase 2 (data verzameling) duren gemiddeld 2-3 weken. Voor Fase 3 (analyse en rapportage) staat max. 3 weken. De doorlooptijd van een volledig onderzoek komt dus uit op max. 9 weken.

Wat zijn de kosten voor het laten uitvoeren van dit onderzoek door Onderzoekdoen.nl?

De kosten voor het uitvoeren van dit onderzoek hangt van verschillende factoren af. Enkele van deze factoren zijn het aantal groepen in je respondentengroep, de manier van data verzameling en de omvang van je onderzoek. We sturen je graag kosteloos en vrijblijvend een projectvoorstel op maat.

Hoe zit het met de privacy / AVG?

Bij het uitvoeren van een onderzoek volgen we strikt de AVG. Voor respondenten komt een privacyverklaring beschikbaar en met klanten stellen we een verwerkersovereenkomst op.

Kan ik het onderzoek ook zelf uitvoeren?

Met onze enquêtetool zou je het onderzoek ook zelf kunnen uitvoeren. Echter niet ieder onderzoek leent zich ervoor om het onderzoek zelf uit te voeren, bijvoorbeeld omdat het om een complex onderzoek gaat. Neem contact met ons op om te bepalen of je het onderzoek zelf zou kunnen uitvoeren of dat het beste is dat wij dit voor je doen.

Hoe zorgen we voor voldoende respons voor het onderzoek?

Afhankelijk van je doelgroep gaan we kijken naar een passende methode voor het verzamelen van voldoende respons. Ook heeft Onderzoekdoen.nl een panel met 65.000 respondenten welke we kunnen gebruiken voor jouw onderzoek

Hoeveel ervaring hebben jullie met de NPS meting?

Wij hebben inmiddels vele verschillende NPS metingen uitgevoerd. In een online overleg bespreken we graag een aantal cases.

medewerkers onderzoekdoen.nl

Medewerkers betrokken bij dit onderzoek

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Onze onderzoek specialisten helpen je graag verder!