Enquête vragen opstellen

Het maken van goede enquêtevragen is een vak apart. Voor een echt goede vragenlijst dien je namelijk op heel wat zaken te letten. Wij geven je een aantal tips en voorbeelden die je voorafgaand aan het maken van je enquête kunt gebruiken, maar ook kunt inzetten als laatste check als je vragenlijst al staat.

Enquête vragen opstellen

Hoe maak je goede enquête vragen? Met deze tips helpen we je graag bij het opstellen van goede enquête vragen.

Enquête vragen opstellen: 1. Keep it simple

Hoe moeilijker het taalgebruik in een enquêtevraag, des te groter de kans dat je publiek niet weet hoe ze je vraag moeten beantwoorden.

Enquête vragen opstellen: 2. Wees duidelijk

Sommige enquêtevragen of -stellingen bevatten vage of dubbelzinnige termen. Als je bijvoorbeeld de stelling geeft “Ik ben tevreden over de kwaliteit van de service”, kun je discussiëren over wat service van hoge kwaliteit dan precies inhoudt.

Betekent dit dat je vriendelijk geholpen bent, dat je tevreden bent over het eindresultaat of dat je het fijn vond dat je snel geholpen bent? Door deze vragen uit te splitsen, krijg je een beter en gedetailleerder beeld van wat een klant echt van je service vond.

Enquête vragen opstellen: 3. Houd het kort

Lange vragen zijn moeilijker om te lezen. Bovendien vindt je publiek het dan lastiger om te bepalen wat je precies van ze wilt weten. Houd de lengte van je enquêtevragen dus goed in de gaten en perk in waar mogelijk.

Enquête vragen opstellen: 4. Eén enquêtevraag per keer

Sommige onderzoekers hebben de neiging om meerdere vragen in één keer te stellen. Neem bijvoorbeeld “Wat vond u van dit onderzoek en de gestelde vragen?” – vraag je iemand dan naar het onderzoek in het algemeen of specifiek naar de vragen? Dit veroorzaakt verwarring bij de respondent en vertroebelt je onderzoekresultaten.

Een goed voorbeeld dat SurveyMonkey op de site geeft: “Hoe georganiseerd en interessant was de spreker?” Misschien vond de respondent de spreker heel interessant, maar tegelijkertijd heel chaotisch. In zo’n geval is het moeilijk om de vraag in één schaal te beantwoorden. Je kunt deze vraag dus beter splitsen in twee vragen: hoe georganiseerd vond je de spreker (1) en hoe interessant vond je de spreker (2)?

Enquête vragen opstellen: 5. Wees consistent bij schaalvragen

Schaalvragen zijn vragen waarbij de respondent een antwoord moet geven in een schaal. Dat is meestal een schaal van 5, 7 of 10 punten (waarbij 10 meer rapportcijfer-achtig is). Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de schaal die je aan een vraag koppelt (waarom een 5-puntsschaal en geen 7?), maar ook consistent bent in de volgorde van je schaalantwoorden.

Vraag je respondenten de ene keer om een 5-puntsschaal van negatief naar positief in te vullen (1 = zeer slecht, 5 = zeer goed), maar draai je dit een andere keer om (1 = zeer goed, 5 = zeer slecht), dan veroorzaakt dit verwarring. Ook is het verwarrend als je de respondenten de ene keer een 5-puntsschaal voorschotelt en daarna een 7-puntsschaal. Wees hier dus zo consequent mogelijk in.

Enquête vragen opstellen: 6. Geen antwoord

Houd er rekening mee dat een respondent geen antwoord op jouw vraag heeft, bijvoorbeeld omdat hij er geen ervaring mee heeft of niet weet waar je het over hebt. Denk dus goed na over antwoordmogelijkheden als ‘niet van toepassing’, ‘weet ik niet’ en ‘niet van toepassing’.

Je enquête bevat bijvoorbeeld de volgende stelling: “Ik ben tevreden over mijn huidige autoverzekering” Als je jouw publiek vervolgens een 5-puntsschaal als antwoordmogelijkheid geeft (helemaal oneens t/m helemaal eens), maar de niet van toepassingsoptie weglaat, wat moet iemand dan invullen die geen autoverzekering heeft?

Enquête laten maken door Onderzoekdoen.nl

Onze gespecialiseerde onderzoekers voeren dit onderzoek graag voor je uit. Wil je graag meer informatie en een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Onze kantoren zijn gevestigd in Utrecht en Groningen, maar we voeren onze onderzoeken uit door heel Nederland. Waaronder, maar niet uitsluitend, Den Haag, Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam.

Maak jouw enquête

Met de enquête tool van Onderzoekdoen.nl kun je heel snel en eenvoudig een enquête opzetten. Probeer het nu en ervaar zelf wat de tool jou te bieden heeft.
Direct starten

Een selectie van onze tevreden klanten: