hoe maak ik een enquete?

Hoe maak ik een enquête?

Wat wel en wat niet te doen bij het opstellen van je eigen enqueête

Hoe maak ik een enquête? Hoe stel ik een goede enquête op?
Je wilt zelf een onderzoek uitvoeren en he weet dat een enquête je gaat helpen om de gewenste inzichten te verzamelen. Maar hoe maak je nou eigenlijk een enquête?

Hoe maak je een enquête: doel vastellen
Uiteraard begint u met het eind in zicht: wat wilt u onderzoeken, wat is het doel van de enquête? Meestal komt hier dan een hele reeks vragen uit voort, die u wilt stellen.

Hoe maak je een enquête: less is more
Vervolgens ga je schrappen. Je wilt met zo min mogelijk vragen je doel bereiken, anders haakt iedereen halverwege de enquête af en zit je met incomplete resultaten. Zijn alle vragen ‘need to know’ of zitten er ook ‘nice to know’ vragen bij?

Hoe maak je een enquête: opbouw
Denk goed na over de opbouw van de vragenlijst. Stel aan het einde pas vragen over persoonsgegevens.

Hoe maak je een enquête: juiste vragen stellen
De lezer moet direct begrijpen wat je met een vraag bedoelt. Zie hierover ook de pagina enquête vragen opstellen. Geef bij gevoelige vragen zoals over salaris of geaardheid een extra antwoordoptie (bijv: Wil niet zeggen).

Hoe maak je een enquête: categorieën juist opsplitsen
Splits bij meerkeuze antwoorden de categorieën goed uit. Bijvoorbeeld niet: Wat is uw leeftijd: <20 / 20-30 / 30-40 / >40, want wat moet iemand dan aanvinken als hij precies 30 is?

hoe maak ik een enquete?

Hoe maak je een enquête: routering: vragen laten overslaan
Vermoei de respondent niet met vragen die niet van toepassing zijn. Probeer zoveel mogelijk eerder gegeven antwoorden te verwerken in vervolgvragen. Dit noemen we routering of routing.

Hoe maak je een enquête: routering: alles verplicht?
Denk goed na over welke vragen je verplicht wilt maken en welke niet. Voordeel van verplichte vragen is dat je altijd resultaat krijgt; nadeel is dat de respondent eerder kan afhaken. Iemand doet er dan ook langer over om de enquête in te vullen. Vooral open vragen zijn een obstakel voor mensen die haast hebben en worden bij verplichtstelling dan niet serieus ingevuld.

Hoe maak je een enquête: routering: de respondent bij de les houden
Door afwisselende vraagtypes te gebruiken voorkomt u dat de respondent moe wordt en de vragenlijst op de automatische piloot invult.

Hoe maak je een enquête: routering: opmaak
Vergeet niet de enquête op te maken in een aansprekende lay-out, met een duidelijk leesbaar lettertype. Voeg eventueel afbeeldingen toe om uw enquête op te leuken.

Hoe maak je een enquête: testen
Voordat u uw vragenlijst publiceert raden wij aan om eerst uitgebreid te testen. Loop er zelf even doorheen, en stuur testversie ook zeker even naar een paar anderen. Hoe lang duurt het invullen, zijn de vragen duidelijk voor iedereen, loopt de routering (zie punt 6) goed?

Direct gratis starten met je eerste enquête