Enquête maken tips

Online een enquête maken

Verschil online enquête maken of enquête op papier

Lange tijd was het maken van een enquête op papier de standaard. Enquête formulieren worden opgemaakt en rondgestuurd. Respondenten vullen het enquête formulier in en sturen het terug. Een enquête op papier is kostbaarder en trager ten opzichte van het maken van een online enquête.
Bij een online enquête maak je de vragenlijst in een enquête tool, vanuit deze enquête tool kan je vervolgens respondenten uitnodigen en je resultaten analyseren. De enquête tool houdt de resultaten bij en analyseert deze, dit scheelt een hoop werk.

online enquete maken

Starten met online enquête maken

Wanneer je het doel van je enquête onderzoek duidelijk hebt kan je starten met het maken van een online enquête. Maak een nieuwe enquête aan in de enquête tool en start met het aanmaken van pagina's en vragen binnen je onderzoek. Zorg voor een pakkende inleiding voor je enquête en bedank je respondenten netjes na je onderzoek.

online enquete maken

Verspreiden van online enquête

Wanneer je klaar bent met het maken van je online enquête dan kan je starten met het verzamelen van respondenten voor je online enquête. Je kunt respondenten uitnodigen per e-mail, maar er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van social media voor het uitnodigen van respondenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Facebook of Linkedin. Een andere optie is om de enquête in je eigen website in te laden en zo respondenten te verzamelen.

Resultaten analyseren maken online enquête

Wanneer je klaar bent met het maken van je online enquête en voldoende respondenten hebt verzameld dan kan je starten met het analyseren van de resultaten. In de enquête tool worden de resultaten weergegeven in nette grafieken. Selecteer doormiddel van filters groepen binnen je respondenten. Bijvoorbeeld iedereen die werkzaam is op afdeling X of alle mannen. Eventueel kan je je resultaten exporteren naar Excel. Voor deze stap is bij het online enquête maken velen malen makkelijker ten opzichte van het maken van een offline enquête.

Lees ook: Enquête tool toelichting