Doelgroep onderzoek

Doelgroep onderzoek wordt veelal uitgevoerd om tot de kern van de behoeften van jouw doelgroep te komen. Door de wensen en behoeften van jouw doelgroep echt te begrijpen ben je in staat om effectieve strategieën te ontwikkelen die jouw bedrijf of organisatie kunnen laten groeien. Deze inzichten kunnen daarnaast concurrentievoordeel bieden wanneer je te maken hebt met een dynamische en veeleisende markt.

Wat is een doelgroep onderzoek?

Een doelgroep onderzoek is een onderzoek waarbij je inzicht krijgt in de behoeften, voorkeuren, uitdagingen, interesses, gewoonten en kenmerken van je beoogde publiek. Hiermee kan je de behoeften van jouw doelgroep definiëren.  

Wanneer je weet wat jouw belangrijkste doelgroep is, kun je het aanbod van jouw bedrijf hierop afstemmen. Zo ga je gericht te werk en kun je aan de hand van een efficiënte strategie te werk gaan om jouw bedrijf verder te laten groeien.

Waarom een doelgroep onderzoek?

Het begrijpen van jouw doelgroep en kunnen inspelen op hun wensen en behoeften is belangrijk wanneer je als organisatie wilt groeien. Het uitvoeren van een doelgroep onderzoek door Onderzoekdoen.nl zorgt ervoor dat je jouw doelgroep zo efficiënt mogelijk kan bedienen. Hieronder vind je daarnaast nog vier belangrijke voordelen van een doelgroep onderzoek zijn:

  1. Gepersonaliseerde marketing: Met inzicht in de doelgroep kunnen jouw marketingmedewerkers gerichte campagnes ontwikkelen die aansluiten bij de specifieke interesses en behoeften van potentiële klanten.
  2. Efficiënte communicatie: Doelgroep onderzoek helpt bij het kiezen van de juiste kanalen, tone of voice en boodschap om effectief te communiceren met jouw doelgroep.
  3. Productoptimalisatie: Begrip van klantbehoeften en voorkeuren leidt tot het ontwikkelen van producten en diensten die beter aansluiten op wat de markt vraagt.
  4. Concurrentievoordeel: Door dieper inzicht in jouw doelgroep te krijgen, is het mogelijk om je als bedrijf te onderscheiden van de concurrentie. Daarnaast kun je hierdoor beter voldoen aan de unieke behoefte van klanten.

Stappenplan doelgroep onderzoek

Voor het uitvoeren van een doelgroep onderzoek hebben wij bij Onderzoekdoen.nl een uniek 6-stappenplan bedacht. Door het volgen van dit plan is het mogelijk om tot de belangrijkste inzichten te komen:

1. Definieer doelgroep

Bepaal duidelijke doelen voor het onderzoek. Samen bespreken we wat je wilt bereiken met het onderzoek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het begrijpen van bepaald gedrag, behoeften of attitudes.

2. Identificeer kenmerken

Verzamel demografische (leeftijd en geslacht), geografische, psychografische (interesses en levensstijl) en gedragsmatige kenmerken van jouw doelgroep.

3. Onderzoek opstellen en data verzamelen

In stap drie stellen we een vragenlijst op die uitgevraagd wordt onder de beoogde doelgroep. Wanneer je zelf al een geschikte groep respondenten tot je beschikking hebt, dan kunnen deze uitgenodigd worden voor dit onderzoek. Indien je dat niet hebt, is het mogelijk om gebruik te maken van het panel van Onderzoekdoen.nl.

4. Data analyse

In onze enquête tool kun je live bijhouden hoeveel en welke reacties er binnenkomen. In de tool is het mogelijk om de data te analyseren. Daardoor kun je heel eenvoudig patronen, trends en inzichten identificeren.

5. Segmentatie

Splits de doelgroep op in subgroepen op basis van gedeelde kenmerken. Dit helpt bij het ontwikkelen van gerichte strategieën.

6. Toepassen van inzichten

De laatste en meest belangrijke stap. Pas de verkregen inzichten toe op marketingcampagnes, productontwikkeling en de klantenservice om de algehele effectiviteit te vergroten.

Liever zelfstandig een doelgroep onderzoek uitvoeren? Maak dan gebruik van onze enquêtetool.  

Wat levert dit onderzoek op? 

Een doelgroep onderzoek is een effectief hulpmiddel bij het verkrijgen van waardevolle inzichten in jouw doelgroep. Door diepgaand inzicht te krijgen in hun kenmerken, behoeften en gedrag, kun je gerichte strategieën ontwikkelen die resulteren in effectieve marketing en duurzame groei. Op die manier kun je als bedrijf gemakkelijker innoveren en excelleren in een competitieve markt.

Doelgroep onderzoek laten uitvoeren door Onderzoekdoen.nl

Onze gespecialiseerde onderzoekers voeren dit onderzoek graag voor je uit. Wil je graag meer informatie en een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Meer informatie?

Ervaar zelf hoe ons doelgroep onderzoek jou waardevolle inzichten kan geven.

Een selectie van onze tevreden klanten:

FAQ

Bekijk hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat is de doorlooptijd van een onderzoek?

Een onderzoek is opgedeeld in drie fases. Fase 1 (opstellen onderzoek) en Fase 2 (data verzameling) duren gemiddeld 2-3 weken. Voor Fase 3 (analyse en rapportage) staat max. 3 weken. De doorlooptijd van een volledig onderzoek komt dus uit op max. 9 weken.

Wat zijn de kosten voor het laten uitvoeren van dit onderzoek door Onderzoekdoen.nl?

De kosten voor het uitvoeren van dit onderzoek hangt van verschillende factoren af. Enkele van deze factoren zijn het aantal groepen in je respondentengroep, de manier van data verzameling en de omvang van je onderzoek. We sturen je graag kosteloos en vrijblijvend een projectvoorstel op maat.

Hoe zit het met de privacy / AVG?

Bij het uitvoeren van een onderzoek volgen we strikt de AVG. Voor respondenten komt een privacyverklaring beschikbaar en met klanten stellen we een verwerkersovereenkomst op.

Kan ik het onderzoek ook zelf uitvoeren?

Met onze enquêtetool zou je het onderzoek ook zelf kunnen uitvoeren. Echter niet ieder onderzoek leent zich ervoor om het onderzoek zelf uit te voeren, bijvoorbeeld omdat het om een complex onderzoek gaat. Neem contact met ons op om te bepalen of je het onderzoek zelf zou kunnen uitvoeren of dat het beste is dat wij dit voor je doen.

Hoe zorgen we voor voldoende respons voor het onderzoek?

Afhankelijk van je doelgroep gaan we kijken naar een passende methode voor het verzamelen van voldoende respons. Ook heeft Onderzoekdoen.nl een panel met 65.000 respondenten welke we kunnen gebruiken voor jouw onderzoek

Hoeveel ervaring hebben jullie met doelgroep onderzoek?

Wij hebben inmiddels vele doelgroep onderzoeken uitgevoerd. In een online overleg bespreken we graag een aantal cases.

medewerkers onderzoekdoen.nl

Medewerkers betrokken bij dit onderzoek

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Onze onderzoek specialisten helpen je graag verder!