Panelonderzoek

Een panelonderzoek helpt jouw organisatie in het verkrijgen van waardevolle inzichten. Met behulp van een panelonderzoek kun je herhaaldelijk specifieke groepen mensen bevragen en analyseren. Dit typeonderzoek biedt inzicht in gedragsverandering, attitudes en trends. Ontdek samen met Onderzoekdoen.nl hoe een panelonderzoek kan bijdragen aan het verbeteren van jouw bedrijf.

Wat is een panelonderzoek?

Een panelonderzoek lijkt heel erg op een online onderzoek. Het enige en grote verschil is dat de respondenten bestaan uit een selectie binnen een panel. Het panel bestaat uit een groep mensen die gevraagd zijn of zij benaderd mogen worden voor verschillende onderzoeken of mensen die zich hebben aangemeld voor het panel.

Met een panelonderzoek is het mogelijk om dezelfde groep respondenten gedurende een bepaalde periode te bevragen en te analyseren.

Panel via Onderzoekdoen.nl

Onderzoekdoen.nl beschikt over een panel van ongeveer 60.000 leden. Met het gebruik van onze tool kun je ervoor kiezen om toegang te krijgen tot het panel. Hiermee kun je vervolgens waardevolle inzichten verzamelen voor jouw bedrijf.

Het panel wordt geselecteerd op basis van specifieke criteria en wordt regelmatig blootgesteld aan enquêtes, vragenlijsten en observaties. Om te bepalen welke van deze leden goed passen bij de beoogde doelgroep kan er gefilterd worden op bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, opleiding, carrière en woonplaats.

Op deze manier is het vrijwel altijd mogelijk om een representatieve groep te selecteren voor jouw onderzoek. De groep die wordt aangeschreven bepalen we samen aan de hand van een gesprek. In dat gesprek bespreken we jouw behoeften en wensen met betrekking tot de gewenste groep respondenten voor jouw onderzoek.

Wanneer het panel gekozen is, benaderen wij hen met een enquête. De resultaten verwerken wij tot een overzichtelijke rapportage die jij vervolgens kunt delen met verschillende belanghebbenden.

Voordelen van een panelonderzoek

Gebruik maken van een panel levert je veel voordelen op. Het is mogelijk om mensen te selecteren op verschillende criteria waardoor je de juiste representatie voor jouw doelgroep kunt vormgeven. Een panelonderzoek kun je onder andere voor het volgende toepassen: 

  1. Trendanalyse: Een panelonderzoek helpt bij het identificeren van langetermijn-trends en het begrijpen van gedragsverandering gedurende een bepaalde tijd.
  2. Causale relaties: Dit onderzoek stelt jou in staat om oorzaak-gevolgrelaties te onderzoeken door veranderingen in variabelen te volgen.
  3. Gedragsverandering: Een panelonderzoek is waardevol voor het bestuderen van gedragsverandering en het identificeren van factoren die hieraan bijdragen.
  4. Marktanalyse: Panelonderzoeken kunnen worden gebruikt voor marktonderzoek, waarbij consumentengedrag en voorkeuren worden gevolgd om marketingstrategieën te ontwikkelen.
  5. Beleidsvorming: Een panelonderzoek kan je feitelijke gegevens opleveren om trends te volgen en de effectiviteit van beleidsmaatregelen te beoordelen.

Hoe werkt het?

Het panel van Onderzoekdoen.nl staat geheel tot jouw beschikking als we gaan samenwerken. Onze tool werkt gemakkelijk samen met het panel zodat er geen onnodige tijd verloren gaat. Op deze manier hebben we vrijwel altijd heel snel de gewenste resultaten binnen.

Tijdens een gezamenlijk overleg bespreken we hoe jij onze tool kunt gebruiken voor je panelonderzoek. De uitvoering van een panelonderzoek bestaat over het algemeen uit deze 5 stappen:

1. Panel selectie

Definieer duidelijk jouw doelgroep en selecteer een representatieve groep respondenten die aan de criteria voldoet.

2. Baseline data

Verzamel initiële gegevens over attitudes, gedrag, en demografische informatie van het panel.

3. Herhaalde metingen

Voer regelmatig enquêtes, vragenlijsten of observaties uit bij hetzelfde panel om veranderingen te volgen.

4. Data-analyse

Analyseer de verzamelde gegevens gemakkelijk in onze tool om patronen en trends te identificeren.

5. Interpretatie en inzichten

Vertaal de geanalyseerde gegevens naar bruikbare inzichten voor strategieën of beleidsvorming.

Waarom panelonderzoek? 

Een panelonderzoek geeft waardevolle inzichten in gedragsveranderingen, attitudes en trends binnen specifieke groepen mensen. Door dezelfde groep respondenten gedurende een bepaalde periode te volgen, biedt het onderzoek bruikbare informatie voor trendanalyse, beleidsvorming en strategieontwikkeling.

Gebruik maken van het panel van Onderzoekdoen.nl

Wil je graag gebruikmaken van ons onderzoekspanel en/of een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Meer informatie?

Ervaar zelf hoe ons panel jou waardevolle inzichten kan geven.

Een selectie van onze tevreden klanten:

FAQ

Bekijk hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat is de doorlooptijd van een onderzoek?

Een onderzoek is opgedeeld in drie fases. Fase 1 (opstellen onderzoek) en Fase 2 (data verzameling) duren gemiddeld 2-3 weken. Voor Fase 3 (analyse en rapportage) staat max. 3 weken. De doorlooptijd van een volledig onderzoek komt dus uit op max. 9 weken.

Wat zijn de kosten voor het laten uitvoeren van dit onderzoek door Onderzoekdoen.nl?

De kosten voor het uitvoeren van dit onderzoek hangt van verschillende factoren af. Enkele van deze factoren zijn het aantal groepen in je respondentengroep, de manier van data verzameling en de omvang van je onderzoek. We sturen je graag kosteloos en vrijblijvend een projectvoorstel op maat.

Hoe zit het met de privacy / AVG?

Bij het uitvoeren van een onderzoek volgen we strikt de AVG. Voor respondenten komt een privacyverklaring beschikbaar en met klanten stellen we een verwerkersovereenkomst op.

Kan ik het onderzoek ook zelf uitvoeren?

Met onze enquêtetool zou je het onderzoek ook zelf kunnen uitvoeren. Echter niet ieder onderzoek leent zich ervoor om het onderzoek zelf uit te voeren, bijvoorbeeld omdat het om een complex onderzoek gaat. Neem contact met ons op om te bepalen of je het onderzoek zelf zou kunnen uitvoeren of dat het beste is dat wij dit voor je doen.

Hoe zorgen we voor voldoende respons voor het onderzoek?

Afhankelijk van je doelgroep gaan we kijken naar een passende methode voor het verzamelen van voldoende respons. Ook heeft Onderzoekdoen.nl een panel met 65.000 respondenten welke we kunnen gebruiken voor jouw onderzoek

Hoeveel ervaring hebben jullie met panelonderzoek?

Wij hebben inmiddels vele verschillende panelonderzoeken uitgevoerd. In een online overleg bespreken we graag een aantal cases.

medewerkers onderzoekdoen.nl

Medewerkers betrokken bij dit onderzoek

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Onze onderzoek specialisten helpen je graag verder!