Schriftelijk onderzoek

Een schriftelijk onderzoek worden veelal ingezet in verschillende contexten, zoals academisch onderzoek, marktonderzoek, het meten van klanttevredenheid en verschillende medewerkersonderzoeken. Schriftelijke onderzoeken worden gebruikt door allerlei organisaties, onderzoeksbureaus en instellingen vanwege het gemak om gestandaardiseerde vragenlijsten op locatie in te laten vullen.

Wat is schriftelijk onderzoek?

Schriftelijk onderzoek is een kwantitatieve onderzoeksmethode die vooral goed toepasbaar is op een fysieke locatie. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van een schriftelijke enquête in een wachtruimte bij een zorgorganisatie. Patiënten kunnen dan gemakkelijk even een formulier invullen.

Wanneer kiezen voor een schriftelijk onderzoek?

Een schriftelijk onderzoek is de juiste methode wanneer je de respondent de vrijheid wilt geven om het onderzoek thuis of op locatie in te vullen. Omdat in dit geval de mogelijkheid er is om de enquête thuis in te vullen, voelt het minder gehaast voor de respondent en is deze over het algemeen sneller geneigd om mee te werken.

Verschillende instellingen zoals zorgorganisaties, het onderwijs en gemeenten kiezen, om bovenstaande reden, geregeld voor een schriftelijk onderzoek.  Zij beschikken immers over een fysieke locatie, maar het is niet noodzakelijk om het onderzoek direct ter plaatse af te nemen. Daarnaast wordt er veelal gebruikgemaakt van gesloten vragen, zodat de vragen eenvoudig te beantwoorden zijn. Op die manier verhoog je de kansen op een geslaagd onderzoek en kun je zoveel mogelijk respondenten verzamelen.

Een andere mogelijkheid is om een schriftelijke enquête op straat in te laten vullen door voorbijgangers. Een voordeel hiervan is dat de respons hoog kan zijn, doordat de respondent de enquête gelijk invult. Een nadeel is dat je moeilijk in kan schatten of iemand binnen jouw doelgroep past.

Voordelen schriftelijk onderzoek

Een schriftelijk onderzoek is logischerwijs in populariteit gedaald, omdat organisaties grotendeels overstappen op online enquêtes. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw onderzoek, vind je hieronder de meest belangrijke voor- en nadelen van een schriftelijk onderzoek:

  1. Efficiënt: De respondent kan de enquête invullen op een moment dat dit voor hem of haar het beste uitkomt. Je hoeft hiervoor dus geen afspraak te maken, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een telefonisch interview.
  2. Groot bereik: Je kunt een schriftelijk onderzoek eenvoudig verspreiden onder de gewenste doelgroep, waardoor je een groot draagvlak kunt creëren voor jouw onderzoek.
  3. Hoge betrouwbaarheid: Doordat de vragen gestructureerd en consistent opgezet zijn, kun je deze gemakkelijk analyseren en hebben ze een hoge betrouwbaarheid.
  4. Lagere beïnvloedingsmogelijkheid: Omdat er geen interviewer aanwezig is, kan deze de antwoorden ook niet (onbewust) beïnvloeden.

Nadelen schriftelijk onderzoek

  1. Beperkte diepgang: Schriftelijke onderzoeken bevatten veelal gesloten vragen, waardoor er een beperkte mate aan diepgang ontstaat.
  2. Lage respons: Doordat je nauwelijks invloed hebt op de gegeven respons, is deze vaak lager dan wanneer je een afspraak hebt staan voor bijvoorbeeld een persoonlijk interview.
  3. Misverstanden: De respondent kan een vraag verkeerd begrijpen of interpreteren, wat kan leiden tot onjuiste of onvolledige antwoorden.
  4. Verminderde betrokkenheid: Respondenten kunnen zich minder betrokken voelen bij een schriftelijk onderzoek, omdat ze deze alleen uitvoeren en daardoor niet dezelfde interactie ervaren als bijvoorbeeld bij een discussiegroep of interview.

Hoe werkt het?

Onderzoekdoen.nl kan op verschillende manieren schriftelijk onderzoek doen. Onze meest gebruikte methode is dat we een enquête opsturen naar respondenten. Zij vullen dan thuis de enquête in en sturen deze gratis weer terug.

De eerste stap in het opzetten van het schriftelijke onderzoek is bepalen wat jouw doel is met het onderzoek. Wanneer de doelen bepaald zijn, kunnen onze onderzoekers een specifieke vragenlijst opstellen. Is de vragenlijst af? Dan nemen we die samen met jou door. Wanneer de vragenlijst akkoord is, gaan we de enquête verspreiden onder de gewenste doelgroep.  

Zodra alle enquêtes ingevuld zijn, gaan onze onderzoekers aan de slag met het opstellen van een uitgebreide rapportage over het onderzoek. Deze sturen naar je toe en kun je delen met de belanghebbenden.

Onderzoek afnemen via Onderzoekdoen.nl?

Onze gespecialiseerde onderzoekers voeren dit onderzoek graag voor je uit. Wil je graag meer informatie en een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Meer informatie?

Ervaar zelf hoe een schriftelijk onderzoek jou waardevolle inzichten kan geven.

Een selectie van onze tevreden klanten:

FAQ

Bekijk hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat is de doorlooptijd van een onderzoek?

Een onderzoek is opgedeeld in drie fases. Fase 1 (opstellen onderzoek) en Fase 2 (data verzameling) duren gemiddeld 2-3 weken. Voor Fase 3 (analyse en rapportage) staat max. 3 weken. De doorlooptijd van een volledig onderzoek komt dus uit op max. 9 weken.

Wat zijn de kosten voor het laten uitvoeren van dit onderzoek door Onderzoekdoen.nl?

De kosten voor het uitvoeren van dit onderzoek hangt van verschillende factoren af. Enkele van deze factoren zijn het aantal groepen in je respondentengroep, de manier van data verzameling en de omvang van je onderzoek. We sturen je graag kosteloos en vrijblijvend een projectvoorstel op maat.

Hoe zit het met de privacy / AVG?

Bij het uitvoeren van een onderzoek volgen we strikt de AVG. Voor respondenten komt een privacyverklaring beschikbaar en met klanten stellen we een verwerkersovereenkomst op.

Kan ik het onderzoek ook zelf uitvoeren?

Met onze enquêtetool zou je het onderzoek ook zelf kunnen uitvoeren. Echter niet ieder onderzoek leent zich ervoor om het onderzoek zelf uit te voeren, bijvoorbeeld omdat het om een complex onderzoek gaat. Neem contact met ons op om te bepalen of je het onderzoek zelf zou kunnen uitvoeren of dat het beste is dat wij dit voor je doen.

Hoe zorgen we voor voldoende respons voor het onderzoek?

Afhankelijk van je doelgroep gaan we kijken naar een passende methode voor het verzamelen van voldoende respons. Ook heeft Onderzoekdoen.nl een panel met 65.000 respondenten welke we kunnen gebruiken voor jouw onderzoek

Hoeveel ervaring hebben jullie met schriftelijk onderzoek?

Wij hebben inmiddels vele verschillende schriftelijke onderzoeken uitgevoerd. In een online overleg bespreken we graag een aantal cases.

medewerkers onderzoekdoen.nl

Medewerkers betrokken bij deze onderzoeksmethode

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Onze onderzoek specialisten helpen je graag verder!