Online interview

Een online interview is een eenvoudige manier om snel contact te leggen met je doelgroep. In tegenstelling tot een interview op locatie, kun je een online interview in principe binnen een half uur afnemen. Het levert je dus aanzienlijk wat tijd op als je voor deze methode kiest.

Wat is een online interview?

Geboren tijdens de coronapandemie. Een online interview is een gesprek dat plaatsvindt in een online omgeving. In de meeste gevallen gaat het om Microsoft Teams. Deze manier van interviewen is anders dan de traditionele fysieke manier. Via een online interview is het bijvoorbeeld lastiger om lichaamstaal op te pikken.

Wanneer kiezen voor een online interview?

Een online interview werkt goed wanneer je een overvolle agenda hebt of wanneer je niet de middelen hebt om heel Nederland door te reizen. Het is ook goed om met jouw gesprekspartner af te stemmen welke software het beste werkt voor jullie beide. Wij werken bijvoorbeeld graag met Microsoft Teams. Overige belangrijke factoren om mee te nemen zijn: 

 • Een stabiele internetverbinding.
 • Goed geluid.
 • Rustige omgeving.
 • Goede voorbereiding

Voordelen online interview

Sinds de coronapandemie kreeg vrijwel iedereen ineens te maken met Microsoft Teams en het houden van online vergaderingen. Tegenwoordig is het daarom nu ook eenvoudiger geworden om te kiezen voor een online interview.

Maar het is wel belangrijk om voor je keuze eerst goed na te denken of deze methode ook het beste past bij jouw situatie. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van een online interview:

 1. Tijd- en kostenbesparing: Online interviews kunnen efficiënter gepland en uitgevoerd worden. Je bespaart namelijk aanzienlijk in reistijd en -kosten.
 2. Toegankelijker: Omdat een online interview in principe vanaf elke locatie met een goede internetverbinding uitgevoerd kan worden, is het ook mogelijk om interviews af te nemen met mensen die voor een fysieke afspraak te ver weg wonen.  
 3. Vertrouwde omgeving: Wanneer een onderwerp wat gevoeliger is, dan kan het zijn dat mensen openhartiger zijn, doordat ze in hun vertrouwde omgeving zitten. Doordat iemand thuis zit kun je ook aan de omgeving in beeld goed zien wat iemand belangrijk kan vinden in zijn leven. Omdat er online vaak wat minder ruimte is voor ‘smalltalk’, is het opmerken van deze omgeving juist iets waarmee je een gesprekspartner beter kunt leren kennen.
 4. Milieuvriendelijk: Doordat je niet hoeft te reizen, draag je met het houden van een online interview bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk.  Hierdoor is dit een milieuvriendelijkere oplossing dan een fysieke afspraak.

Nadelen online interview

 1. Technische problemen: Wanneer de internetverbinding niet goed is dan verloopt het gesprek vaak rommelig. Andere technische problemen zoals een niet goed werkende microfoon en een schokkerig camerabeeld kunnen zorgen voor ruis.
 2. Beperkte non-verbale communicatie: Voor het begrijpen van de respondent is het belangrijk om ook de juiste non-verbale signalen zoals lichaamstaal op te pikken. Dit is moeilijk in een onlineomgeving, waardoor je de communicatie beperkt.
 3. Minder persoonlijk: Doordat je minder persoonlijk contact hebt met je respondent in een online omgeving, kan dit resulteren in minder diepgaande en openhartige gesprekken.
 4. Afleiding: Wanneer je online afspreekt kan de respondent gemakkelijker afgeleid zijn door bijvoorbeeld omgevingsgeluiden of notificaties op het scherm. Dit kan ervoor zorgen dat er minder focus ligt op het interview en de kwaliteit ervan daalt.

Hoe werkt het?

Wanneer wij als Onderzoekdoen.nl een online interview houden dan zorgen wij er altijd voor dat we goed voorbereid zijn. Dat wil zeggen dat wij van tevoren met jou in gesprek zijn geweest over welke onderwerpen er besproken moeten worden en welke vragen daarbij passen. Met de bevindingen in dit gesprek heeft een van onze onderzoekers een definitieve vragenlijst opgesteld welke hij of zij met de respondent gaat doornemen.

De resultaten worden verwerkt in een professionele en overzichtelijke rapportage. De rapportage krijg je per mail opgestuurd en wordt daarna samen besproken.

Een online interview laten afnemen via Onderzoekdoen.nl?

Wij als Onderzoekdoen.nl hebben een team van professionele onderzoekers voor jou klaar staan die helpen bij het opstellen en uitvoeren van online interviews. Wil je graag meer informatie en een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Meer informatie?

Ervaar zelf hoe een online interview jou waardevolle inzichten kan geven.

Een selectie van onze tevreden klanten:

FAQ

Bekijk hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat is de doorlooptijd van een onderzoek?

Een onderzoek is opgedeeld in drie fases. Fase 1 (opstellen onderzoek) en Fase 2 (data verzameling) duren gemiddeld 2-3 weken. Voor Fase 3 (analyse en rapportage) staat max. 3 weken. De doorlooptijd van een volledig onderzoek komt dus uit op max. 9 weken.

Wat zijn de kosten voor het laten uitvoeren van dit onderzoek door Onderzoekdoen.nl?

De kosten voor het uitvoeren van dit onderzoek hangt van verschillende factoren af. Enkele van deze factoren zijn het aantal groepen in je respondentengroep, de manier van data verzameling en de omvang van je onderzoek. We sturen je graag kosteloos en vrijblijvend een projectvoorstel op maat.

Hoe zit het met de privacy / AVG?

Bij het uitvoeren van een onderzoek volgen we strikt de AVG. Voor respondenten komt een privacyverklaring beschikbaar en met klanten stellen we een verwerkersovereenkomst op.

Kan ik het onderzoek ook zelf uitvoeren?

Met onze enquêtetool zou je het onderzoek ook zelf kunnen uitvoeren. Echter niet ieder onderzoek leent zich ervoor om het onderzoek zelf uit te voeren, bijvoorbeeld omdat het om een complex onderzoek gaat. Neem contact met ons op om te bepalen of je het onderzoek zelf zou kunnen uitvoeren of dat het beste is dat wij dit voor je doen.

Hoe zorgen we voor voldoende respons voor het onderzoek?

Afhankelijk van je doelgroep gaan we kijken naar een passende methode voor het verzamelen van voldoende respons. Ook heeft Onderzoekdoen.nl een panel met 65.000 respondenten welke we kunnen gebruiken voor jouw onderzoek

Hoeveel ervaring hebben jullie met online interviews?

Wij hebben inmiddels vele verschillende online interviews uitgevoerd. In een online overleg bespreken we graag een aantal cases.

medewerkers onderzoekdoen.nl

Medewerkers betrokken bij deze onderzoeksmethode

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Onze onderzoek specialisten helpen je graag verder!