Imago onderzoek

Imago onderzoek wordt vaak uitgevoerd door bedrijven en organisatie die meer inzicht willen krijgen in hoe zij worden waargenomen door hun doelgroepen. Het onderzoek kan ingezet worden wanneer je actief bezig bent met het opbouwen en onderhouden van je merkidentiteit. Na het doen van een imago onderzoek weet je o.a. hoe de doelgroep jouw merk ervaart, welke mogelijke reputatierisico's er zijn en krijg je meer inzicht in de effecten van jouw marketingstrategie.

Wat is een imago onderzoek?

Een imago onderzoek speelt een cruciale rol in de wereld van branding en marketing. Imago onderzoeken onthullen hoe jouw merk wordt waargenomen door consumenten en andere stakeholders. Het onderzoek helpt bij het begrijpen van zowel positieve als negatieve associaties en geeft inzicht in de uitzonderlijkheid van jouw merk.

Dit onderzoek is zeer waardevol voor het vormgeven van marketingstrategieën en het begeleiden van merkbeslissingen.

Voordelen imago onderzoek

Het imago-onderzoek is dus heel waardevol, maar waarom eigenlijk? Hier zijn 4 redenen waarom een imago onderzoek belangrijk kan zijn:

  1. Merkconsistentie: Imago onderzoek helpt bij het bewaken van de consistentie tussen het gewenste merkimago en hoe het daadwerkelijk wordt waargenomen.
  2. Klantperceptie begrijpen: Het onderzoek biedt inzicht in hoe klanten het merk ervaren, welke emoties het oproept en wat hun verwachtingen zijn.
  3. Concurrentieanalyse: Imago onderzoek kan merkimago’s vergelijken met die van concurrenten en identificeert daarbij waarop het merk zich kan onderscheiden.
  4. Krachten definiëren: Een imago onderzoek helpt bij het identificeren van de kracht van een merk. Door je hiervan bewust te zijn, weet je wat je in ieder geval niet moet veranderen.

Hoe werkt het?

Net als bij elk ander onderzoek beginnen we met een gezamenlijk gesprek waarin we de doelen en verwachtingen bespreken. Vanuit hier werken we met een gestructureerd 5 stappenplan:

1. Bepaal de onderzoeksmethode

Aan de hand van het gesprek kan er bepaald worden welke onderzoeksmethode het beste past bij jouw doelen. Afhankelijk hiervan bepalen we of we gebruik maken van enquêtes, interviews of focusgroepen.

2. Vragenlijst opstellen

Met behulp van onze onderzoekers stellen we een geschikte vragenlijst op.

3. Verzamel en analyseer data

Met gebruik van onze enquêtetool is het heel eenvoudig om data te verzamelen. Wanneer de respondenten gereageerd hebben kun je de resultaten inzien en de antwoorden gaan analyseren. Met de resultaten identificeer je patronen, trends en andere inzichten waarmee je jouw imago kunt verbeteren.  

4. Segmentatie

Split de doelgroep bijvoorbeeld op basis van demografische of gedragskenmerken. Op deze manier krijg je diepere inzichten in de wensen en behoeften van jouw doelgroep.

5. Toepassing van resultaten

Pas de verkregen inzichten toe om marketingstrategieën aan te passen, merkcommunicatie te verbeteren en merkbeleving te versterken.

Liever zelfstandig een imago onderzoek uitvoeren? Maak dan gebruik van onze enquêtetool.  

Wat levert dit onderzoek op? 

Door goed inzicht te krijgen in de waarneming van jouw merk, is het mogelijk gerichte beslissingen te maken die resulteren in een positieveen gedenkwaardige merkervaring. Imago onderzoek is niet alleen een middel om deze gewaarwording te begrijpen, maar zorgt ook voor het fundament van een krachtigen succesvol merk.

Imago onderzoek laten uitvoeren door Onderzoekdoen.nl

Onze gespecialiseerde onderzoekers voeren dit onderzoek graag voor je uit. Wil je graag meer informatie en een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Meer informatie?

Ervaar zelf hoe ons imago onderzoek jou waardevolle inzichten kan geven.

Een selectie van onze tevreden klanten:

FAQ

Bekijk hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat is de doorlooptijd van een onderzoek?

Een onderzoek is opgedeeld in drie fases. Fase 1 (opstellen onderzoek) en Fase 2 (data verzameling) duren gemiddeld 2-3 weken. Voor Fase 3 (analyse en rapportage) staat max. 3 weken. De doorlooptijd van een volledig onderzoek komt dus uit op max. 9 weken.

Wat zijn de kosten voor het laten uitvoeren van dit onderzoek door Onderzoekdoen.nl?

De kosten voor het uitvoeren van dit onderzoek hangt van verschillende factoren af. Enkele van deze factoren zijn het aantal groepen in je respondentengroep, de manier van data verzameling en de omvang van je onderzoek. We sturen je graag kosteloos en vrijblijvend een projectvoorstel op maat.

Hoe zit het met de privacy / AVG?

Bij het uitvoeren van een onderzoek volgen we strikt de AVG. Voor respondenten komt een privacyverklaring beschikbaar en met klanten stellen we een verwerkersovereenkomst op.

Kan ik het onderzoek ook zelf uitvoeren?

Met onze enquêtetool zou je het onderzoek ook zelf kunnen uitvoeren. Echter niet ieder onderzoek leent zich ervoor om het onderzoek zelf uit te voeren, bijvoorbeeld omdat het om een complex onderzoek gaat. Neem contact met ons op om te bepalen of je het onderzoek zelf zou kunnen uitvoeren of dat het beste is dat wij dit voor je doen.

Hoe zorgen we voor voldoende respons voor het onderzoek?

Afhankelijk van je doelgroep gaan we kijken naar een passende methode voor het verzamelen van voldoende respons. Ook heeft Onderzoekdoen.nl een panel met 65.000 respondenten welke we kunnen gebruiken voor jouw onderzoek

Hoeveel ervaring hebben jullie met imago onderzoek?

Wij hebben inmiddels vele imago onderzoeken uitgevoerd. In een online overleg bespreken we graag een aantal cases.

medewerkers onderzoekdoen.nl

Medewerkers betrokken bij dit onderzoek

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Onze onderzoek specialisten helpen je graag verder!