Klantreis onderzoek

Het begrijpen van de klantreis, ook wel customer journey genoemd, voor jouw dienst of product, is van onschatbare waarde voor het creëren van een uitzonderlijke klantervaring. In dit artikel leggen we uit wat een klantreis is, waarom dit onderzoek van belang is en hoe Onderzoekdoen.nl jou hierbij kan helpen. Je leert hoe een klantreis onderzoek jouw bedrijf kan helpen bij het verbeteren van de klanttevredenheid en het bereiken van duurzaam succes.

Wat is een klantreis?

Een klantreis is een visuele voorstelling van elke fase die de klant aflegt bij de aanschaf van jouw product of dienst. Beginnend bij het allereerste contactpunt tot en met het eindpunt van de reis. Dit kan de aanschaf van een product zijn, maar ook het leveren van jouw dienst.  

Het doel van de klantreis is om te begrijpen hoe klanten denken, voelen en handelen tijdens elke stap van hun reis waarin ze jouw merk ontdekken. Dit omvat bijvoorbeeld interacties op verschillende kanalen, zoals de website, social media, klantenservice en fysieke winkels.

Waarom een customer journey onderzoek?

Om de volledige ervaring van klanten met jouw merk in kaart te brengen is een customer journey onderzoek een krachtige onderzoeksmethode. Een onderzoek naar de klantreis is om de volgende redenen van cruciaal belang voor jouw bedrijf om de klantbeleving te verbeteren:

  1. Inzicht in klantbehoeften: Door de reis van klanten te begrijpen, kun je ontdekken wat ze echt nodig hebben en verlangen van jouw producten of diensten.
  2. Knelpunten identificeren: Het onderzoek onthult knelpunten en pijnpunten in de customer journey. Door dit te onderzoeken weet je waar klanten mogelijk vastlopen of gefrustreerd raken.
  3. Klantgerichte optimalisatie: Met inzicht in de customer journey kun je de ervaring aanpassen en optimaliseren om beter aan te sluiten op de behoeften en verwachtingen van klanten.
  4. Merkloyaliteit vergroten: Een soepele en positieve klantreis kan leiden tot een hogere merkloyaliteit en mond-tot-mondreclame.

Hoe werkt het?

De uitvoering van het customer journey onderzoek is een proces dat begeleid wordt door onze onderzoekers. Het klantreis onderzoek bestaat uit de 5 volgende stappen:

1. Gegevensverzameling

We verzamelen allereerst klantfeedback via enquêtes, interviews, feedbackformulieren of een feedbackzuil om hun ervaringen te begrijpen.

2. Reis in kaart brengen

Breng alle klantinteracties en customer touchpoints in kaart om een volledig beeld te krijgen van de klantreis.

3. Analyse en inzichten

We analyseren de verzamelde data om inzicht te krijgen in de sterke en zwakke fasen binnen jouw klantreis. De bevindingen worden in een overzichtelijke presentatie weergegeven met grafieken en tabellen.

4. Optimalisatie en actiepunten

Gebruik de inzichten om de customer journey te optimaliseren en neem gerichte acties om de klantbeleving te verbeteren.

5. Herhaling is key

Om continu jouw bedrijf of organisatie te kunnen blijven verbeteren is het van belang om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van jouw klantreis. Zorg er daarom voor dat je de klantreis regelmatig opnieuw onderzoekt.

Liever zelfstandig een customer journey onderzoek uitvoeren? Maak dan gebruik van onze enquêtetool.  

Customer journey onderzoek laten uitvoeren door Onderzoekdoen.nl

Onze gespecialiseerde onderzoekers voeren dit onderzoek graag voor je uit. Wil je graag meer informatie en een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Meer informatie?

Ervaar zelf hoe ons klantreis onderzoek jou waardevolle inzichten kan geven.

Een selectie van onze tevreden klanten:

FAQ

Bekijk hier antwoorden op veelgestelde vragen.

Wat is de doorlooptijd van een onderzoek?

Een onderzoek is opgedeeld in drie fases. Fase 1 (opstellen onderzoek) en Fase 2 (data verzameling) duren gemiddeld 2-3 weken. Voor Fase 3 (analyse en rapportage) staat max. 3 weken. De doorlooptijd van een volledig onderzoek komt dus uit op max. 9 weken.

Wat zijn de kosten voor het laten uitvoeren van dit onderzoek door Onderzoekdoen.nl?

De kosten voor het uitvoeren van dit onderzoek hangt van verschillende factoren af. Enkele van deze factoren zijn het aantal groepen in je respondentengroep, de manier van data verzameling en de omvang van je onderzoek. We sturen je graag kosteloos en vrijblijvend een projectvoorstel op maat.

Hoe zit het met de privacy / AVG?

Bij het uitvoeren van een onderzoek volgen we strikt de AVG. Voor respondenten komt een privacyverklaring beschikbaar en met klanten stellen we een verwerkersovereenkomst op.

Kan ik het onderzoek ook zelf uitvoeren?

Met onze enquêtetool zou je het onderzoek ook zelf kunnen uitvoeren. Echter niet ieder onderzoek leent zich ervoor om het onderzoek zelf uit te voeren, bijvoorbeeld omdat het om een complex onderzoek gaat. Neem contact met ons op om te bepalen of je het onderzoek zelf zou kunnen uitvoeren of dat het beste is dat wij dit voor je doen.

Hoe zorgen we voor voldoende respons voor het onderzoek?

Afhankelijk van je doelgroep gaan we kijken naar een passende methode voor het verzamelen van voldoende respons. Ook heeft Onderzoekdoen.nl een panel met 65.000 respondenten welke we kunnen gebruiken voor jouw onderzoek

Hoeveel ervaring hebben jullie met customer journey onderzoek?

Wij hebben inmiddels vele customer journey onderzoeken uitgevoerd. In een online overleg bespreken we graag een aantal cases.

medewerkers onderzoekdoen.nl

Medewerkers betrokken bij dit onderzoek

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.
Onze onderzoek specialisten helpen je graag verder!