Online enquête maken

Het maken van een online enquête is tegenwoordig een populaire en efficiënte manier om gegevens te verzamelen. Of je nu een student bent die een online onderzoek uitvoert, een bedrijfseigenaar die klantfeedback wil verzamelen of een non-profitorganisatie die meningen wil peilen, het maken van een online enquête biedt talloze voordelen.

Online enquête maken

In dit artikel vind je waardevolle tips en richtlijnen om je te helpen bij het maken van een effectieve online enquête die betrouwbare en bruikbare resultaten oplevert.

Online enquête opstellen

In vier eenvoudige stappen een online enquête opstellen.

Het opstellen van een mooie online enquête is erg eenvoudig. Voor je begint met het invoeren van je enquête is het belangrijk om goed na te denken over het doel van je enquête.

Online enquête opstellen stap 1: Onderwerpen en vragen

Bepaal de thema's van je enquête, welke onderwerpen wil je bespreken in je onderzoek. Vervolgens kan je vragen opstellen over deze onderwerpen, belangrijk hierbij is dat je vragen specifiek en duidelijk zijn.

Lees ook: enquête vragen opstellen

Online enquête opstellen stap: 2: Maak een gratis account aan

Zodra je een idee hebt over de opbouw van je enquête dan kan je gratis een account aanmaken voor onze enquête tool of meld je direct gratis aan.

Online enquête opstellen stap: 3: Maak een gratis account aan

Nadat je een account hebt aangemaakt kan je je enquête gaan inrichten. Allereerst geef je je enquête een titel, daarna voeg je pagina's, vragen en andere elementen toe aan je enquête. Wanneer je de structuur van je enquête klaar hebt kan je de opmaak van je onderzoek bewerken zodat deze in de huisstijl van jullie eigen bedrijf is. Bekijk vervolgens het voorbeeld van de enquête om te bekijken of de enquête aan je wensen voldoet.

Online enquête opstellen stap: 4: Nodig respondenten uit

Wanneer je klaar bent met het opstellen van je online enquête kan je respondenten uitnodigen om deel te nemen aan je enquête. Je kunt respondenten uitnodigen per e-mail, door middel van een algemene link, door middel van een track & trace link, via social media of eventueel door het versturen van een brief.

Verschil online enquête maken of enquête op papier

Lange tijd was het maken van een enquête op papier de standaard. Enquête formulieren worden opgemaakt en rondgestuurd. Respondenten vullen het enquête formulier in en sturen het terug. Een enquête op papier is kostbaarder en trager ten opzichte van het maken van een online enquête.

Bij een online enquête maak je de vragenlijst in een enquête tool, vanuit deze enquête tool kan je vervolgens respondenten uitnodigen en je resultaten analyseren. De enquête tool houdt de resultaten bij en analyseert deze, dit scheelt een hoop werk.

Starten met online enquête maken

Wanneer je het doel van je enquête onderzoek duidelijk hebt kan je starten met het maken van een online enquête. Maak een nieuwe enquête aan in de enquête tool en start met het aanmaken van pagina's en vragen binnen je onderzoek. Zorg voor een pakkende inleiding voor je enquête en bedank je respondenten netjes na je onderzoek.

Verspreiden van online enquête

Wanneer je klaar bent met het maken van je online enquête dan kan je starten met het verzamelen van respondenten voor je online enquête. Je kunt respondenten uitnodigen per e-mail, maar er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van social media voor het uitnodigen van respondenten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Facebook of Linkedin. Een andere optie is om de enquête in je eigen website in te laden en zo respondenten te verzamelen.

Resultaten analyseren maken online enquête

Wanneer je klaar bent met het maken van je online enquête en voldoende respondenten hebt verzameld dan kan je starten met het analyseren van de resultaten. In de enquête tool worden de resultaten weergegeven in nette grafieken. Selecteer door middel van filters groepen binnen je respondenten. Bijvoorbeeld iedereen die werkzaam is op afdeling X of alle mannen. Eventueel kan je je resultaten exporteren naar Excel. Voor deze stap is bij het online enquête maken velen malen makkelijker ten opzichte van het maken van een offline enquête.

Enquête laten maken door Onderzoekdoen.nl

Onze gespecialiseerde onderzoekers voeren dit onderzoek graag voor je uit. Wil je graag meer informatie en een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Onze kantoren zijn gevestigd in Utrecht en Groningen, maar we voeren onze onderzoeken uit door heel Nederland. Waaronder, maar niet uitsluitend, Den Haag, Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam.

Maak jouw enquête

Met de enquête tool van Onderzoekdoen.nl kun je heel snel en eenvoudig een enquête opzetten. Probeer het nu en ervaar zelf wat de tool jou te bieden heeft.
Direct starten

Een selectie van onze tevreden klanten: