Enquête maken tips

Graag geven wij je een paar handige tips voor het maken van een enquête. Het opstellen van een enquête vergt tijd en aandacht, maar met deze tips voor het maken van een enquête wordt het weer iets eenvoudiger.

Enquête maken tips

Of je nu een student bent die een onderzoek uitvoert of een professional die feedback wil verzamelen, het maken van een effectieve enquête is een strategische onderzoeksmethode om waardevolle informatie te verkrijgen.

In dit artikel geven we 10 handige tips om je te helpen bij het opstellen van enquêtes die nauwkeurige en bruikbare resultaten opleveren. Van het formuleren van duidelijke vragen tot het kiezen van de juiste responsopties, we zullen bespreken hoe je de beste enquête kunt maken om je doelstellingen te bereiken.

Enquête maken tips: 1. Korte vragenlijst

De enquête moet niet te lang worden. Uit onderzoek blijkt dat de meeste respondenten gemiddeld 10 minuten voor een enquête willen uittrekken. Dit betekent in de praktijk maximaal een vraag of 20.

Enquête maken tips: 2. Vraagstelling

Bij een enquête is het belangrijk dat de vragen goed te begrijpen en te beantwoorden zijn. Hieronder een aantal richtlijnen om dit te bewerkstelligen:

 • Houd vraag en antwoord kort en bondig
 • Stel zoveel mogelijk multiple-choice vragen, benoem de antwoordopties
 • Pas taalgebruik aan aan de respondent
 • Omschrijf moeilijke begrippen
 • Stel concrete vragen
 • Vermijd suggestieve vragen
 • Vermijd twee vragen ineen
 • Vermijd dubbele ontkenning
 • Vermijd woorden met emotionele waardes
 • Beslis of je een respondent de mogelijkheid geeft tot het geven van een neutraal antwoord of “dwingt” tot het maken van een keuze.
 • Gebruik zoveel mogelijk dezelfde antwoordschalen (bijvoorbeeld 3-, 4-, 5- of 7-puntsschaal)

Enquête maken tips: 3. Groepeer vragen

Zorg ervoor dat vragen over hetzelfde onderwerp bij elkaar staan. Stel eerst algemene vragen en daarna pas specifieke vragen. Probeer vragen met dezelfde antwoordschalen zoveel mogelijk bij elkaar te zetten. Dit zorgt ervoor dat de respondent sneller de vragen kan beantwoorden.

Enquête maken tips: 4. Gevoelige vragen

Stel gevoelige vragen aan het eind van de vragenlijst. De respondent is na het beantwoorden van andere vragen eerder geneigd om gevoelige informatie (zoals leeftijd, opleidingsniveau etc.) te delen.

Enquête maken tips: 5. Stippel de route per respondent uit

Door gebruik te maken van de routing technologie (vervolgvraag laten afhangen van het antwoord) is het mogelijk om de respondent alleen relevante vragen te laten beantwoorden. Dit scheelt in tijd en irritatie bij de respondent.

Enquête maken tips: 6. Anonimiteit

Vertel dat de gegevens anoniem gehouden worden. Dit verhoogt de bereidheid een onderzoek in te vullen.

Enquête maken tips: 7. Verzorgde vormgeving

Zorg ervoor dat de vragenlijst er verzorgd uitziet. Dit verhoogt de invulbereidheid.

Enquête maken tips: 8. Beeldmateriaal

Het gebruik van beeld en geluid is mogelijk bij online onderzoek. Dit kan het geheugen van de respondent prikkelen. Ben je bijvoorbeeld benieuwd of de respondent je vorige mailing heeft ontvangen dan kun je een beeld van deze mailing toevoegen zodat de respondent weet over welke mailing het gaat.

Enquête maken tips: 9. Proefonderzoek

Nadat het hele onderzoek is opgezet is het verstandig om een aantal mensen een proefonderzoek te laten invullen. Hiermee kunt u bekijken of de vragenlijst geheel duidelijk is.

Enquête maken tips: 10. Enquête tool

Onderzoekdoen.nl heeft een enquête tool ontwikkeld waarmee je zelf snel en gemakkelijk, een online onderzoek kunt aanmaken. Meld je gratis aan voor de tool en probeer het zelf.

Enquête laten maken door Onderzoekdoen.nl

Onze gespecialiseerde onderzoekers voeren dit onderzoek graag voor je uit. Wil je graag meer informatie en een offerte ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel direct naar 050 - 55 32 690.

Onze kantoren zijn gevestigd in Utrecht en Groningen, maar we voeren onze onderzoeken uit door heel Nederland. Waaronder, maar niet uitsluitend, Den Haag, Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam.

Een selectie van onze tevreden klanten: